Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Dragul nostru gospodar, Oriunde te uiți în ultima perioadă, vezi semnele primăverii. E adevărat, suntem abia în luna ianuarie. Dacă vrei, însă, ca în următoarea perioadă să culegi ceea ce ai semănat, trebuie să te gândești încă de pe acum la toaletarea pomilor pentru primăvară. Ține cont că toaletarea pomilor nu trebuie să aibă loc doar primăvara sau toamna. Pe tot parcursul anului, atunci când observi că mărimea ramurilor sau resursele pomului depășesc capacitatea sa de a le suporta, trebuie să intervii. Totuși, toaletarea pomilor în timpul primăverii are o foarte mare importanță pentru viitorul roadelor acestora.
Tăierile pomilor fructiferi se fac, în majoritatea timpului, în perioada de repaus. Așadar, poți alege atât primăvara, cât și toamna, pentru a te îngriji de livada ta. Dacă alegi să te ocupi de acest lucru primăvara, trebuie să ții cont că toaletarea trebuie realizată înainte de pornirea în vegetație. Totodată, ține cont și de gradele de afară. Toaletarea pomilor trebuie să înceapă după terminarea gerului. Chiar dacă timpul nu-ți permite încă intervenții asupra pomilor tăi fructiferi, bucură-te de aceste luni pentru a-ți planifica toaletarea pomilor. În această perioadă, poți aduna toate informațiile de care ai nevoie pentru o îngrijire optimă.
Tăierile excesurilor din pomii fructiferi sunt necesare pentru ca aceștia să-și păstreze echilibrul fiziologic. Cu alte cuvinte, atunci când încărcătura cu muguri floriferi este prea mare, există posibilitatea ca pomul să nu o poată suporta și, astfel, să nu dea randamentul așteptat – să se usuce sau să rodească lent. Dacă pomii tăi au coroana deasă, stropirea lor devine mai greoaie. Soluția pentru stropit nu va ajunge la toate ramurile și, astfel, există riscul dezvoltării mai rapide a bolilor și a dăunătorilor. Tăierile exceselor cresc durata de viață și potențialul productiv al arborilor tăi. Mai multe informații despre stropirea pomilor poți afla din articolul nostru.
• Tăierile de formare a coroanei – aplicate pentru a corecta coroana pomilor; necesare pentru facilitarea pătrunderii luminii. • Tăierile de rodire – aplicate pentru a corecta încărcătura de muguri de rod; necesară pentru a evita supraîncărcarea. • Tăierile de întreținere – aplicate pentru echilibrarea vegetației între bază și vârf; necesare când coroanele sunt prea dese. • Tăierile de corectare – aplicate fie înainte, fie după ce apar fructele, dacă sunt excesiv de multe; necesare pentru a te asigura că pomul poate susține rodul. • Tăierile de regenerare – aplicate pentru creșterea potențialului productiv; necesare deoarece, cu trecerea timpului, pomii fructiferi înregistrează producții scăzute.
Când începem toaletarea pomilor, trebuie să luăm în considerare îngrijirea completă a acestora. Primul pas este să înlături crengile uscate, rupte, sau afectate de boli. Ulterior, te vei concentra pe tăiatul ramurilor care se intercalează. Vei lăsa pentru final eliminarea ramurilor care se îndreaptă spre interiorul coroanei. Sunt mai multe tratemente pe care poți să le aplici în livada ta pentru ca pomii tăi să fie rodnici. Despre ele, am scris într-un articol anterior.
Uneltele folosite pentru tăiatul pomilor trebuie să fie dezinfectate, pentru a nu transmite bolile de la un pom la celălalt. Foarfeca trebuie să fie ascuțită bine, deoarece altfel nu face decât să distrugă ramurile pe care le tăiem. Tăieturile trebuie netezite cu un cosor ascuțit. În urma tăierilor, locurile rezultate se ung cu mastic sau vopsea pe bază de ulei vegetal. Pentru pomii tăi fructiferi vei avea nevoie, așadar, în primul rând de o unealtă pentru tăiat. Îți sugerăm ca, pentru puieți, să ai o foarfecă în gospodărie, iar pentru pomii de mărime mai mare, un fierăstrău, electric sau de mână. De asemenea, vei avea nevoie de o scară pentru lucrul la înălțime, pentru a te asigura că ajungi cu îngrijirea, în siguranță, până în vârful pomului. Protejează-ți mâinile cu niște mănuși de grădină, iar ochii cu ochelari de protecție. Înarmează-te și cu un cuțit de grădină, deoarece vei avea nevoie de el să culegi roadele astfel încât să nu afectezi pomul, pe măsură ce acestea cresc. Acestea fiind spuse, sperăm ca livada ta să crească pe măsura efortului tău. Noi te invităm să-ți completezi trusa de unelte pentru toaletarea pomilor primăvara. Te așteptăm să urmărești produsele noastre și să vezi dacă, printre ele, se regăsesc cele de care ai nevoie. Până data viitoare, îți dorim pomi roditori!