Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Ai auzit până acum de meseria de „futurolog”? Este vorba despre cel care prevede tendințele viitorului în diverse domenii.
Vorbim aici despre o știință aparte, care are în vedere datele din trecut dintr-un anumit domeniu, ce se întâmplă în prezent, totul cu scopul de a face previziuni cât mai aproape de realitate pentru viitor.
Nu-i așa că sună interesant? Cum ar fi să știi care vor fi preferințele consumatorului tău final peste 10-20-30 de ani?
Sau peste 5 ani?
Cunosc mulți agricultori, fermieri, oameni ai pământului profesioniști ori amatori și cu toții au o trăsătură comună: sunt extrem de bine organizați. Dacă n-ar fi așa, n-ar mai putea avea culturi de succes, fie pentru producție industrială, fie pentru consumul propriu.
Sper că ești de acord cu mine!
Tocmai pentru că zi de zi la O-Mac.ro avem de-a face cu persoane care știu ce vor și cum să-și planifice pașii să ajungă acolo unde și-au propus, m-am gândit să scriu de data asta despre ce ne așteaptă în viitor în agricultură.
Conform ultimelor studii în materie, se dezvoltă două direcții majore: cea de consum industrial și cea de consum personal în privința agriculturii.
Vorbim despre consum, ceea ce înseamnă că cerere există și va exista mult timp de acum încolo.
Sper că te-am convins că merită să citești până la capăt :)
De unde atâta cerere de consum în viitorii ani, poate te întrebi. Răspunsul vine ca urmare a unei cercetări efectuate de către Asociația de Alimente și Agricultură din Marea Britanie, citată într-un studiu amănunțit de omul de știință american Jim Carroll: în perioada 2020 -2050 populația planetei va crește cu aproximativ 47%, ceea ce înseamnă că vom ajunge la circa 9 miliarde de oameni!
Cred că e evident acum de unde vine această cerere previzionată...
Pornind de la datele de mai sus, se ridică, totuși, două mari semne de întrebare: va putea agricultura să facă față acestei cereri ce se anunță masivă - în condițiile în care pâmânturile pe care se cultivă nu vor beneficia de aceeași creștere accelerată? Plus: cum vor reacționa oamenii, clienții finali, în condițiile în care există o tot mai mare preocupare pentru ceea ce mâncăm în fiecare zi?
Răsfoind studiul efectuat de Jim Carroll pe blogul său, am ajuns la câteva concluzii ce merită urmărite cu atenție. Ele sunt valabile atât pentru agricultorii industriali, cât și pentru cei casnici.
Cum spuneam, în următorii ani vor fi tot mai puține terenuri arabile noi. Astfel încât agricultorii vor trebui să se concentreze pe “o creștere a producției mai inteligentă, mai eficace și mai profitabilă, în ideea de a satisface necesitățile clienților”.
Conform lui Carroll, în viitor vor avea succes agricultorii care vor înțelege că inovația va trebui să stea la baza tuturor activităților de zi cu zi. Există trei repere de bază, în opinia lui, pentru ca fermierii anilor ce vor veni să aibe rezultate notabile: creșterea, eficiența și integrarea noilor rezultate științifice!
Noile tendinte in agricultura pun bazele unei alte discuții: cum garantează producătorii că marfa lor va putea rezista în timp, la raft.
Știai că, spre exemplu, producătorul de banane Chiquita a dezvoltat o membrană specială, care dublează viața la raft a produsului, prin reglarea fluxului de gaze din ambalaj? Acesta este un exemplu elocvent în acest caz. Iar producătorii, comercianții și, cel mai important, consumatorii vor căuta mereu astfel de soluții în viitor.
Că tot vorbeam despre clientul final, consumatorul, el se află practic în centrul tuturor activităților. Conform aceluiași studiu al lui Carroll, pot fi observate schimbări destul de dese în ceea ce privește gusturile și așteptările oamenilor în ceea ce privește calitatea legumelor și fructelor.
Atenție, deci, la ce își dorește consumatorul și la cât de dese sunt modificările lui de comportament.
Mai mult ca sigur ai auzit de biocombustibili! Sunt combustibilii lichizi obținuți din furaje agricole și care, pe viitor, se preconizează că ar putea înlocui 25-30% din importurile de petrol în Europa.
Pe continentul nostru se estimează că din 2020 acest tip de combustibil va avea o piață de desfacere de circa 20% din totalul pieței! Americanii avansează și ei un alt gen de previziune: peste 5 ani, combustibilii alternativi vor furniza 5% din energia națiunii (spre deosebire de 1% în prezent).
SUA estimează un venit de circa 1,2 miliarde de dolari pentru agricultori din exploatarea unor surse alternative de energie, precum energia eoliană
Cum ți se par aceste estimări și în ce măsură crezi că ni se potrivesc ca țară, dar și ca profesioniști ai agriculturii? Lasă un comentariu mai jos să dezbatem împreună problema!
sursa foto: pixabay.com