Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Anul acesta se pare că iarna ne-a luat pe toți prin surprindere! Deși suntem în noiembrie, ninge și viscolește ca și cum am fi în ianuarie. Cu toate acestea, sigur vor veni zile ceva mai călduroase, când zăpada se va topi și vom avea timp să urmăm sfaturile de pregatire gazon pentru iarna din acest articol.
Gazonul este una din cele mai importante componente ale unei grădini și chiar ale unei întregi gospodării. Un gazon bine îngrijit influențează în linii mari aspectul curții tale și de aceea necesită atenție aproape tot timpul anului.
Dacă toată vara te-ai ocupat de tunderea și udarea gazonului tău, pentru a-l păstra în aceeași formă pe timpul sezonului rece, este nevoie de câteva operații în plus. Iată o trecere în revistă a celor mai importante activități:
Gazonul trebuie tuns și pe timp de toamnă, însă până în momentul în care acesta va înceta să crească. Acest moment este marcat de primul val de temperaturi scăzute.
Când ai încetat să tunzi gazonul, trebuie să te asiguri că acesta nu are o înălțime mai mare de 5 cm. Pe timp de iarnă, gazonul mai mare de atât va fi rănit de vânt și lăsarea zăpezii. În felul acesta, va fi culcat la pământ și solul nu va mai putea fi aerisit, fapt care poate contribui la putrezirea ierbii.
De aceea, e important ca gazonul să fie nivelat scurt, ca să poată face față iernii fără să fie afectat. Stratul de zăpadă depus pe acesta va avea astfel un rol protector și nu un rol destructiv.
Înainte să se depună zăpada, asigură-te că nu vor fi resturi vegetale depuse pe gazon, care să dăuneze conservării acestuia.
Aceste resturi vegetale, acoperite de zăpadă, pot putrezi, formând un strat care împiedică pătrunderea apei în sol dar și aerisirea acestuia. Consecința? Uscarea ierbii și pierderea gazonului în zonele afectate.
De aceea, se recomandă curățarea grădinii fie cu o greblă cu dinți lungi, ascuțiți și care nu rănesc iarba, fie cu un dispozitiv care periază gazonul automat.
Dacă întâmpini mai multe crengi uscate pe gazonul tău, recomandarea mea este să folosești un tocător de crengi ca să scapi mai ușor de ele. Este mult mai eficient decât arderea și, în plus, materialul tocat îl poți folosi ca îngrășământ.
De asemenea, pot exista zone din grădina ta care au fost expuse umbrei și umezelii excesive, favorizând dezvoltarea mușchilor. Acești mușchi trebuie și ei îndepărtați
Dacă gazonul tău are o vechime mai mare de un an, este necesară o curățare suplimentară deoarece în componența solului se pot găsi și rădăcini superficiale ale plantelor sau urme de buruieni care poate nu se observă la o primă vedere, dar pot dăuna pe termen lung gazonului tău pe timp de iarnă.
De aceea, recomand scarificarea (afânarea) pământului, folosind o mașină specială numită scarificator. Aceasta este similară cu o mașină de tuns gazonul, diferența principală fiind că are cuțite care pătrund în sol până la o adâncime de 5 cm și ajută la afânarea acestuia.
Astfel, cu ajutorul cuțitelor lui, solul va fi ușor de fertilizat, rădăcinile superficiale vor fi tăiate și mărunțite, astfel încât să rămână îngrășământ în sol, nu buruieni. Apa va pătrunde mai ușor și va ajunge la o adâncime mai mare, favorizând aerisirea și hrănirea corespunzătoare a solului.
E obligatoriu să aplici aceste sfaturi pregatire gazon pentru iarna exact în ordinea în care sunt expuse aici. Scarificarea este un proces semnificativ dacă îl aplici chiar înaintea ultimei etape, cea de fertilizare.
Practic, scarificarea este pregătirea pământului pentru următoarea etapă.
În final, pentru ca gazonul tău se își mențină forma pe tot parcursul iernii, este nevoie să îi administrezi un fertilizant special pentru iarnă, într-o cantitate de 35-40 g / mp. Acesta este bogat în potasiu și fosfor.
Fertilizantul se găsește în comerț, este granulat și odată ce este aplicat, în timp, se va dizolva în sol treptat și va proteja și menține gazonul sănătos pe timpul temperaturilor scăzute.
Această fertilizare se aplică o singură dată, la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, în funcție de perioada în care cade prima zăpadă în zona ta. Este ultima fertilizare care se fac într-un an, urmând ca prima din anul viitor să fie realizată la sfârșitul lunii februarie sau la început de martie.
Atunci se folosește un alt fertilizant special care are rolul de a stimula gazonul să crească și să revină la forma în care se afla înainte de lăsarea zăpezii.
PONT
Dacă deții o suprafață mai mare de gazon și îți este incomodă fertilizarea uniformă a acestuia, recomand să folosești un dispozitiv de împrăștiat îngrășăminte. Este eficient, rapid și te ajută la o fertilizare uniformă.
Sper că ți-au fost de folos aceste sfaturi pentu pregatire gazon pentru iarna! Tu ți-ai pregătit gazonul?
sursa foto: pixabay.com