Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Dacă vrei să ai o grădină rodnică, din care să-ți faci aprovizionarea cu legume delicioase, atunci ar trebui să iei în considerare parcelarea grădinii tale, pentru recolte bogate și legume gustoase. Parcelarea grădinii de legume este un pas important pentru recolta ta, iar primăvara este momentul perfect pentru a face acest pas.
O parcelă reprezintă un segment de pământ din grădina ta, care te ajută să verifici și să controlezi legumele, indiferent de mărimea grădinii- practic îți este mai ușor să observi evoluția legumelor. Există diferite modele de parcele, pe care le alegi în funcție de nevoile și preferințele tale. În mod obișnuit, o parcelă are formă pătrată sau dreptunghiulară și le poți realiza fie manual, fie mecanic cu ajutorul unui motocultor cu rariță.
Mărimea unei parcele rămâne să o stabilești tu, în funcție de preferințe, însă te sfătuim să formezi parcele cât mai mici pentru rezultate bune. În cazul în care cultivi intensiv, pe o suprafață mare de teren, recomandăm parcele de 50 de m lățime și 50 de m lungime. Pentru suprafațe mai mici, încearcă să creezi parcele de 20 de m, lăsând alei pentru acces între ele.
Cu ajutorul unui utilaj, poți crea brazde pentru a planta legume. Tipul de brazdă diferă în funcție de legumele pe care vrei să le plantezi acolo. Spre exemplu, pentru ceapă, se recomandă brazdele înălțate. O brazdă poate avea de la un metru la o mie, în funcție de suprafața pe care o lucrezi- așadar, tu alegi ce dimensiune să aibă brazdele. Zece brazde consecutive reprezintă o leha. Lehaua poate fi considerată și o brazdă foarte mare, împărtiță în 10 segmente. Acest tip de parcelare presupune irigarea prin inundație și întreținerea manuală a plantelor. Pe acest tip de parcele poți planta: ardei gras, gogoșar, ardei kapia, varză, țelină, praz, gulii, brocolli - în general orice tip de plantă care necesită mai multă apă pentru a se dezvolta.
Biloanele se realizează cu ajutorul unei rarițe. Acest model de parcelare este perfect pentru morcovi, spre exemplu deoarece aceștia vor avea acces la solul afânat din biloane, oferindu-i-se tot ce are nevoie pentru a crește drept și lung. Biloanele sunt cele mai bune captatoare de apă din ploi torențiale, ceea ce înseamnă că vei evita formarea bălților în grădină dacă folosești acest model. Este important însă ca solul să fie neted și foarte drept, pentru ca apa să ajungă la plante. Poți planta și legume precum: castraveți, hrean, căpșune, afine sau roșii. Alege tipul care se potrivește mai bine nevoilor tale, iar parcelarea gradinii te va ajuta să obții recolte bogate.
Acest articol, publicat inițial în 05.03.2015, este revizuit periodic de echipa editorială O'Mac pentru a-ți oferi informații de actualitate.