Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
De câte ori vorbim despre gazon și despre îngrijirea acestuia, știm că subiectele de discuție nu se vor epuiza niciodată. Am mai scris pe această temă și într-un articol trecut, dar acum simt că e momentul să te mai provoc la o dezbatere: cum se face fertilizarea gazonului „ca la carte”?
În cazul de față, voi încerca să surprind cele mai importante sfaturi de la specialiștii O-Mac în ceea ce privește procesul de fertilizare a gazonului.
Iată cei vei putea afla citind în continuare acest articol:
1. Care sunt principalele grupe de fertilizanți și care este cel mai important element pentru gazon 2. Cum să folosești nutrienții într-un mod optim pentru dezvoltarea sănătoasă a gazonului 3. Când este recomandat să recurgem la fertilizarea gazonului
Înainte de a intra în profunzimea subiectului, îmi permit să te întreb ceva: știai că pentru a avea parte de o creștere optimă a gazonului tău din curte acesta are nevoie de 16 elemente chimice? Dar că trei dintre acestea - carbonul, hidrogenul și oxigenul se găsesc în aer și în apă - , iar restul, în pământ și în fertilizanți?
Prin urmare, fertilizarea gazonului nu este deloc o operațiune ușoară ori pe care să îți permiți să o tratezi superficial.
Azotul și fosforul fac parte din prima grupă de fertilizanți pentru gazon. Cel dintâi este și cel mai important element, în sensul că el determină creșterea rapidă a ierbii, căreia îi oferă și o culoare sănătoasă. Azotul se găsește de obicei în sol, de aceea vei și găsi majoritatea recomandărilor pentru fertilizanți făcând referire la acest component.
În ceea ce privește fosforul, gazonul are mai puțină nevoie de el comparativ cu azotul, însă aportul acestuia este esențial. Acesta stimulează formarea și creșterea unor rădăcini puternice. Prin urmare, când te gândești cum să-ți faci strategia de fertilizarea gazonului, trebuie să ai în vedere aceste două elemente extrem de importante.
Pe lângă fosfor și azot, gazonul mai are nevoie și de potasiu. Cei trei sunt considerați nutrienți primari, deoarece toate plantele îi folosesc în cantități mari.
Calciul, magneziul și sulful sunt elementele de bază ale celei de-a doua grupe de nutrienți. E necesară folosirea unor cantități importante, dar nu la fel de mari precum cele din prima categorie. De ce sunt totuși atât de importante acestea? Calciul, magneziul și sulful ajută gazonul să asimileze mai ușor azotul, să întărească rădăcina ierbii.
Tot din cea de-a doua grupă de fertilizanți fac parte și micronutrienții. Mă refer aici la elemente precum zincul, manganul ori fierul. Acestea sunt foarte importante în creșterea primară și secundară a gazonului. Ce ar trebui să știi în acest caz este faptul că aplicarea acestora se va face numai după ce o testare prealabilă a solului a indicat o deficiență.
Fierul este micronutrientul care s-a dovedit că lipsește cel mai mult gazonului, mai ales în solurile alcaline. Dacă gazonul nu capătă culoarea verde după fertilizarea cu azot, atunci e clar că are nevoie de fier!
Am identificat o serie de factori care intervin în procesul de fertilizare a gazonului: irigatul excesiv, tipul de sol pe care a fost plantată iarba ori modul în care alegem să folosim resturile rămase după cosit.
Să-i luăm pe rând:
# atunci când uzi excesiv gazonul, azotul din sol se evaporă, fapt care duce la creșterea rapidă a peluzei de iarbă. Prin urmare, solul irigat va avea nevoie de mai mult azot decât cel neirigat
# dacă alegi să plantezi gazon pe un teren nisipos, atunci acesta va necesita o fertilizare mai puternică decât pe soluri argiloase (cele nisipoase oricum sunt infertile, deci pierd mulți nutrienți, pe când cele argiloase prezintă caracteristici opuse)
# resturile rămase după cositul gazonului sunt bogate în nutrienți și e recomandabil să le returnezi pe sol. Conform anumitor studii, la 100 mp e gazon rămân circa 1,47 kg N / sezon! Primăverile și verile târzii este recomandat cositul frecvent, pentru o creștere sănătoasă a peluzei de gazon.
Atenție mare la îngrijirea gazonului din punct de vedere al nutrienților. Indiferent că vorbim despre azot, fosfor ori potasiu, în cazul în care cantitățile pierdute nu sunt înlocuite la timp, atunci gazonul se va schimba culoarea și va păli. De aceea, e recomandat un program regulat de fertilizare.
Există o regulă generală care este respectată de specialiști: fertilizarea gazonului se face atunci când acesta este perioada activă de creștere. Mai exact, în lunile martie și septembrie.
Spre sfârșitul primăverii este bine să folosești un fertilizant mai puțin solubil, care va ajuta planta să reziste pe perioada verii, la secetă. Fertilizarea de toamnă va permite acumularea carbohidraților atât de necesari pe timpul iernii.
Specialiștii au stabilit, orientativ, ce cantitate de fertilizanți e necesar să folosești, dar și perioadele în care aceștia pot fi aplicați. Recomandările trebuie corelate și ajustate întotdeauna în funcție de rezultatele analizelor de sol!
Orientativ, pentru gazonul ornament (cel pe care îl preferăm cu toții în curte) dozele recomandate sunt următoarele: 0,6 kg azot la 100 mp - pentru fertilizarea de primăvară, respectiv 0,15-0,20 kg azot la 100 mp - la fertilizarea din toamnă.
Acum, în loc de încheiere, îți mai ofer ceva util. Nevoile gazonului în funcție de principalii nutrienți, după cum urmează:
# AZOTUL - determină creșterea frunzei, dă culoare verde intensă a peluzei, este elementul principal în procesul de fertilizare. Se recomandă a fi aplicat primăvara și vara
# FOSFORUL - favorizează creșterea sănătoase a rădăcinii de gazon. Trebuie aplicat primăvara sau toamna
# POTASIUL - mărește rezistența plantei la boli ori la diversele schimbări climatice. Ca și fosforul, este recomandat a fi aplicat primăvara sau toamna
Ți s-a părut util articolul? Tu cum ai procedat atunci când ai fertilizat gazonul?
Te invit să lași un comentariu mai jos pentru a dezbate împreună subiectul nutrienților de care are nevoie gazonul tău pentru a fi verde și sănătos.
sursa foto: pixabay.com