Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Luna martie marchează de regulă momentul în care omul gospodar iese din ”hibernarea” de iarnă și își reia cu drag și spor activitatea agricolă. Pâmântul abia așteaptă să îl lucrezi din nou, tu ești nerăbdător să regăsești sentimentul de libertate pe care îl ai când lucrezi cu pasiune iar gândul la recoltele din toamnă te bucură.
Pentru a te asigura că în toamnă munca te este răsplătită cu recolte pe măsură, este de preferat să urmezi câteva indicații când cultivi pământul primăvara.
Înainte de a semăna, este bine să te gândești cum anume vei așeza culturile. Indicat ar fi să respecți două cerințe agrotehnice importante
1. Să eviți cultivarea plantelor după ele însele
2. Să respecți un anumit interval de timp de revenire cu o cultură pe un loc
De exemplu, floarea soarelui poate fi plantată pe aceeași bucată de pământ numai o dată la 5-6 ani, porumbul poate reveni la 3-4 ani, sfecla de zahăr la fel. Fiecare cultură are o anumită perioadă de timp la care poate reveni pe un anumit loc și e recomandat să cunoști aceste intervale pentru a obține recolte cu adevărat bogate.
Monocultura conduce la grave dezechilibre în sol deoarece fiecare plantă preferă doar anumite minerale pe care le extrage din sol. Aceste dezechilibre duc la dezvoltarea slaba a plantelor și apariția bolilor și dăunătorilor.
Alte cerințe agrotehnice de care ar trebui să ții cont sunt:
1. Nu planta succesiv culturi ce au boli și dăunători comuni
2. Alternează cerealele păioase cu plante prășitoare pentru a combate buruienile, unele boli și dăunători
3. Nu amplasa culturi pe locuri în care în anul precedent ai folosit erbicid cu efect rezidual nociv, precum erbicidul triozinic utilizat la porumb. Acesta va afecta alte culturi noi, precum cele de sfeclă, cereale, floarea soarelui etc.
Primul pas este să pregătești terenul. Suprafețele nearate trebuie curățate de reziduuri precum coceni sau paie, pentru a putea lucra solul.
Terenurile denivelate sau pline de buruieni se ară la o adâncime de 15-17 cm pentru a incorpora resturile vegetale în sol. Este recomandat să faci arătura pe suprafețe cât mai mici.
Terenurile nivelate și curățate de resturi nu trebuie arate. Poți folosi o grapă grea cu discuri pentru primele două lucrări iar apoi să continui cu discuri ușoare.
Indiferent de teren trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
1. Conservarea apei în sol
2. Eliminarea buruienilor
3. Nivelarea solului
4. Incorporarea uniformă a îngrășămintelor și erbicidelor
Pentru a avea recolte bogate este important să te ocupi cu atenție de etapele de dinaintea semănării, pentru ca solul să fie pregătit pentru a oferi nutrienți culturilor tale. Aceste mici sfaturi te vor ajuta să obții recolte bogate fără să fie nevoie să faci investiții suplimentare.
Tu ce sfaturi mai ai pentru cultivarea pamantului?
Sursa foto: flickr.com