Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Pentru a avea pomi roditori și sănătoși este foarte important să îi îngrijești corespunzător. Descoperă ghidul complet despre tăierea pomilor fructiferi și află de ce această lucrare este esențială pentru a te bucura de o grădină frumoasă și sănătoasă
Prin tăierea pomilor fructiferi înțelegem scurtarea sau îndepărtarea unor ramuri. Scopurile tăierii pot fi diverse: tăieri de regenerare, tăieri de formare a coroanei sau tăieri de rodire.
Pentru ca pomii să se regenereze, este recomandat să se taie lăstarii bătrâni. În acest fel, substanțele nutritive vor ajunge rapid la lăstarii tineri, care se vor dezvolta armonios.
Înainte de tăiere, este important să se identifice ramurile care nu sunt bine poziționate în coroană, cele afectate de boli sau care au porțiuni de lemn uscat. Dacă pomul are majoritatea crengilor bolnave sau uscate sau trunchiul scorburos se recomandă tăierea acestuia și replantarea unui pom fructifer tânăr.
Tăierile de regenerare au în general rezultate la meri și peri. Nu sunt recomandate pentru caiși, piersici sau nectarini.
Operațiunile de tăiere pentru regenerare se fac de la vârf spre bază. Crengile mai groase trebuie să fie tăiate pe segmente pentru a reduce riscul de rănire a altor ramuri.
Aspecte importante de care trebuie să țineți cont:
Cel mai frecvent motiv pentru tăierea pomilor primăvara este legat de toaletarea coroanei pentru a obține fructe sănătoase. Ramurile trebuie să fie rărite în așa fel încât lumina soarelui să poată ajunge ușor la muguri și mai apoi la fructe.
Coroana pomului fructifer poate fi tăiată în mai multe forme, în funcție de specie:
Tăierile de rodire sunt efectuate pentru a regla încărcătura de muguri de rod, în așa fel încât pomul fructifer să nu devină supraîncărcat. Este foarte important ca în final ramurile de rod trebuie să fie de două ori mai puține decât cele vegetative.
Ramurile de rod sunt ușor de identificat, acestea fiind în general mai puțin viguroase și având internodii scurte. Ele trebuie reîmprospătate după 3, 5 sau 7 fructificări, având o durată de viață limitată.
Acest tip de tăieri trebuie evitate la pomii fructiferi în cazul în care există posibilitatea ca vremea să devină geroasă la scurt timp după efectuarea acestor operațiuni. Tăierile efectuate prea devreme pot duce la sensibilizarea la frig a plantelor, mai ales a speciilor de piersic, prun, cais și păr.
Lunile ideale pentru efectuarea tăierilor de rodire sunt noiembrie și aprilie.
Înainte de a efectua tăierile de rodire, asigură-te că știi care sunt ramurile roditoare și care sunt cele de schelet.
De asemenea, tehnicile de tăiere diferă în funcție de tipul pomilor fructiferi. Trebuie eliminați lăstarii lacomi și verticali care cresc în interiorul coroanei, lăstarii de prelungire a ramurilor, crengile uscate sau bolnave. Ramurile bolnave tăiate se strâng și se ard pentru a preveni răspândirea bolii.
Pentru a elimina în totalitate o creangă, aceasta trebuie să fie tăiată de la locul de inserție. Tăietura corectă presupune ca lama tăietoare a foarfecii să fie îndreptată înspre trunchiul pomului, iar cealaltă către ramura care urmează să fie tăiată.
Dacă pomii au o coroană stufoasă se efectuează tăieri de rărire. Ramurile care au formațiuni fructifere se îndepărtează. De asemenea, se taie ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani.
Nu se taie buchetele ramificate sau ramurile de rod scurte. Acestea vor fi eliminate dupa cel puțin 4 ani.
Tăierile se realizează anual. De obicei sunt eliminate: ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori, ramurile de doi sau mai mulți ani, ramificațiile depărtate de bază, ramificațiile uscate.
Nu se taie: Pintenii, țepușele, smicelele, bursele, vetrele de rod tinere și nuielușele si ramurile de un an care au crescut după tăierile de întinerire.
Pentru aceste specii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor principale. Ramurile plete care se dezvoltă anual trebuie scurtate prin tăieri unde apar ramificații laterale sau ramuri buchet cu muguri vegetativi în vârf. Dacă nu au ramificații, ramurile plete se elimină.
Nu se taie ramurile buchet.
Se efectuează în mijlocul verii, în luna iulie. Se răresc lăstarii, la 15-20 cm unul față de celălalt. Se taie lăstarii slabi, iar cei viguroși se scurtează.
Nu se taie ramurile buchet.